Одељење у Кланици се у тематској недељи "Здрави стилови живота" бавило здравом храном и значајем витамина за наше здравље. Јесен је на измаку, а вируси се шире користићемо витамине и током зиме. Припремили смо воће и поврће које користимо зими, а затим смо се засадили воћем. Маме су нам помогле приказавши један део своје зимнице.
Тематска недеља „Здрави стилови живота“ – ИО Кланица
Тематска недеља „Здрави стилови живота“ – матична школа
Месец октобар је месец који велику пажњу посвећује правилној исхрани и очувању здравља. У нашој школи сваке године у последњој седмици октобра реализујемо тематску недељу " Здрави стилови живота". Ове године ученици млађих разреда су у холу школе презентовали начине како исхраном можемо унапредити и побољшати здравље.
Направили су пирамиду исхране која показује да се исхрана заснива на умерености и разноврсности.
Модел тањира на картонској тацни који на једноставан начин показује величину порције и намирнице које треба да уносимо у току дана.
Семафор исхране показује кроз боје које намирнице садрже корисне материје.
Ученици су учествовали у изради тегли, корпица и сендвича којима је хол украшен. Идеја им се допала и схватили су важност правилног избора. Након представљања модела исхране сви ученици школе послужени су воћем.
Светски дан хране у ИО Рабровица
У ИО Рабровица обележавање Светског дана хране било је у знаку Велике Британије. Поред основног циља, упознавање ученика са значајем хране (производњом, правилној исхрани и правилном односу према храни) искоришћена је прилика да се упозна традиционална кухиња Велике Британије, тачније, Енглеске. Поред основних информација о земљи (застава, главни град и препознатљива обележја), ученицима су презентоване и навике Енглеза попут "чаја у пет". Са занимљивом презентацијом о настанку поменуте навике ученике је упознала наставница енглеског језика Бојана Вучићевић. Уследила је презентација најпознатијих енглеских јела.
Реализација пројекта, у ком су учествовали учитељи Ивана Илић и Горан Стојковић у сарадњи са наставницом енглеског језика Бојаном Вучићевић, била је веома успешна захваљујући родитељима ученика, тачније, мамама које су се радо одазвале позиву и несебично припремиле јела на енглески начин. Овим путем им се веома захваљујемо.
Светски дан хране – 1. и 3. разред, Дивци
Према календару јавног здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, што је један од најбитнијих фактора за здравље. Уз велики труд и залагање родитеља, ученика првог и трећег разреда у Основној школи "Стеван Филиповић " у Дивцима, обележен је Дан здраве хране уз поштовење свих епидемиолошких мера. Желим да истакнем да је ова манифестација показатељ одличне сарадње родитеља и учитеља у нашој школи. У учионицама спроводимо едукативне радионице о здравој исхрани и начину живота.Потрудили смо се да тимски утичемо да се правилно формирају ставови деци о здравом начину живота. Након рецитовања песама ученика, приказали смо традиционални начин исхране који је подразумевао употребу хране која сезонски успева у одређеном поднебљу, а одељење 1. и 3. разреда изабрало је Грчку као медитеранску земљу блиску нашој земљи.
Учитељица: Наташа Котараш
Светски дан хране – 2. и 4. разред, Дивци
Поводом обележавања Светског дана хране трудили смо се да представимо националне кухиње Србије, Италије и Турске. Ученици су истраживали по којим јелима и намирницама су земље препознатљиве. У реализацији много су нам помогле маме које су радо прихватиле да припреме укусне посластице. Ученици су одушевљени идејом и радују се следећем изазову.
Страна 24 од 59